Normal_klas__kinderen__po__sander_dekker__staatssecretaris__klaslokaal

Amsterdamse schoolbesturen willen dat de plannen om pabo-afgestudeerden bevoegd te maken voor het vmbo zo snel mogelijk doorgevoerd worden. Er zijn dringend leraren nodig in de onderbouw van het vmbo. Dit meldt Het Parool.

Vooral voor Nederlands, rekenen en wiskunde worden docenten gevraagd. Pieter Roelofs, directeur van het Clusius College in Amsterdam-Noord, vindt dat de bekwaamheid van pabo-afgestudeerden die nu al in het vmbo voor de klas staan op gelijk niveau staan met die van tweedegraads opgeleide vakdocenten. Het voordeel van pabo-afgestudeerden is ook dat ze in meerdere vakken les kunnen geven. En dat komt de leerlingen die meer passend onderwijs nodig hebben, ten goede. Die zijn gebaat bij eenduidige regels van zo min mogelijk docenten, vindt Roelofs. Ook voor onderbouwklassen kan het heel prettig zijn om te kunnen wennen aan de overgang van basischool naar middelbare school door een docent te hebben die in meerdere vakken lesgeeft. Vanaf de bovenbouw heeft wel elk schoolvak zijn eigen vakdocent. 
 
Staatssecretaris Dekker kwam eind vorige maand met een plan om pabo-afgestudeerden, van wie nu zo'n zestienhonderd lesgeven op vmbo's, daartoe officieel 'bekwaam' te verklaren na een korte bijscholing. Over hoe die eruit zal gaan zien, zijn de onderwijsraden momenteel nog aan het denken en vergaderen. 
 
© Nationale Onderwijsgids