Normal_geld_munten

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) moet duizenden euro's schadevergoeding aan een student betalen. Door een verkeerd studieadvies is de hbo-instelling verplicht om 11.000 euro neer te tellen. Dat meldt Het Parool. 

De student in kwestie kreeg van de HvA een negatief studieadvies, omdat hij te weinig punten zou hebben gehaald. Dat bleek een verkeerde constatering, want de jongen had wel genoeg punten. Hij kon zich daardoor niet inschrijven voor het nieuwe studiejaar en liep vervolgens studievertraging op.

De fout werd door de HvA gecorrigeerd, maar te laat. Pas na een halfjaar kon de student zijn opleiding hervatten. Omdat hij door de fout van de hbo-instelling inkomen misloopt, krijgt hij in totaal bijna 11.000 euro. Het bedrag valt zo hoog uit omdat de jongen een half jaar later op de arbeidsmarkt terecht komt.

Momenteel loopt er een vergelijkbare zaak tegen de Hogeschool Utrecht (HU), die door de rechter aansprakelijk is gesteld voor de extra kosten die honderden studenten maken vanwege studievertraging. Deze vertraging zou komen door een fout van de school. De hoogte van het schadebedrag wordt later bepaald. 

© Nationale Onderwijsgids