Normal_normal_vluchteling

In november begonnen veertig vluchtelingen aan een speciaal voor hen opgezette minor aan de Hanzehogeschool in Groningen, maar van hen zijn er nog maar twintig over. De opleiding is voor de vluchtelingen te moeilijk en anderen zijn de Nederlandse taal niet machtig. Dat meldt RTV Noord. 

Ondanks de hoge uitval is de Hanzehogeschool niet ontevreden. “We zijn nu vier maanden bezig en krijgen veel positieve reacties”, zegt Vladimir Bartelds, docent communicatie en één van de initiatiefnemers. “Het gaat allemaal nog niet vlekkeloos, maar we zien vooruitgang bij de studenten. Dat is heel mooi.”

Bartelds zag samen met docenten en andere medewerkers van de hbo-instelling de problematiek rond de vluchtelingen en schoot daarom te hulp. De docenten die meewerken doen dit op vrijwillige basis. De kosten voor de Hanzehogeschool blijven hierdoor laag.

De 31-jarige Waafa Sasieh vluchtte vorig jaar uit Syrië en volgt de opleiding aan de Hanzehogeschool. “In Syrië volgde ik de opleiding Business and Management. Het studeren in Nederland is anders dan thuis. Hier hebben we huiswerk en moeten we veel onderzoek doen. Dat was in Syrië niet. Daardoor is het zwaarder”, zegt ze.

© Nationale Onderwijsgids