Normal_onderzoek_chemie_wetenschap

Gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur heeft in de Villa Flora te Venlo het lab van Brightlabs BV geopend. In het kader van verbinding tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven gaat Brigthlabs samen met studenten en wetenschappers van de Universiteit Maastricht, HAS Hogeschool in Limburg en Fontys Hogeschool onderzoekprogramma’s opstellen. Dat meldt provincie Limburg.

Beurskens is blij met de vestiging van Brightlabs. “De komst van dit bedrijf versterkt de ontwikkeling van de campus voor andere ondernemers,” zegt hij. Bij de onderzoeksprogramma's ligt de focus op voedsel, voeding en gezondheid. Daarnaast voert Brightlabs analyses uit voor het bedrijfsleven in het kader van kwaliteitsbeheer en r&d trajecten. Daarnaast gaat de Universiteit Maastricht dit jaar bij Brightlabs werken met een simulatiemodel van het maagdarmkanaal om de gezondheid van voeding te bestuderen. Dit als aanloop voor de bouw van een eigen laboratorium van de Universiteit Maastricht op de campus in Venlo.

Pal naast Brightlabs bouwt de Universiteit Maastricht dit jaar onder leiding van professor dr. Koen Venema een laboratorium waar onderzoeken uitgevoerd gaan worden met een simulatiemodel van het maag-darmkanaal. Hiermee kan worden bestudeerd hoe de spijsvertering plaatsvindt en wat er onderweg allemaal gebeurt. Dit lab is niet alleen interessant voor wetenschappers maar ook voor de voedingsindustrie. Onder meer kunnen met dit lab gezondheidsclaims van voedingsstoffen worden geanalyseerd. Het lab vergt een investering van 10 miljoen euro, waarvan de provincie 3 miljoen euro op tafel legt. Vanwege dringende opdrachten is Venema al voorlopig ingetrokken bij Brightlabs BV.

De Villa Flora vormt samen met de Innovatoren het hart van de in ontwikkeling zijnde Brigthlands Campus Greenport Venlo. De Provincie Limburg en de Universiteit Maastricht zijn hiervan de initiatiefnemers. De ontwikkeling van de campus gaat stap voor stap en voorziet in de realisatie van onderzoeksfaciliteiten, innovatieve bedrijven start ups en communitybuilding. Bedrijven en onderwijsinstellingen kunnen hiervan gebruik gaan maken om kennis uit te wisselen en te investeren in onderzoek en innovatie.

© Nationale Onderwijsgids