Normal_studentenkamers

Jongeren met autisme kunnen in Groningen zelfstandig wonen in een complex dat voor deze doelgroep opgezet is. Het gaat voornamelijk om jongeren met een normale intelligentie die een studie volgen of al een baan hebben. Dit meldt OOG TV.

In het complex in de stad Groningen zijn op termijn 12 tot 20 woonruimtes beschikbaar. Iedere bewoner heeft een zelfstandig appartement maar kan ook gebruik maken van de gezamenlijke ruimtes om met de andere bewoners te praten of om samen activiteiten te doen.

Stichting Eigen Woonplek maakt het mogelijk voor jongeren met autisme om zelfstandig te wonen, maar toch is er altijd zorg dichtbij. Iedere bewoner heeft een eigen begeleider, die bijvoorbeeld helpt met het doen van boodschappen en schoonmaken. Deze begeleider en ouders zorgen samen voor een fijne woonsituatie voor de jongeren.

Het inkopen van deze begeleiding wordt vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) betaald. WoondroomZorg zorgt voor de begeleiding van de jongeren. Wie geïnteresseerd is in een appartement in het wooncomplex wordt eerst gescreend door GGZ-instelling INTER-SPY. Hierbij wordt gekeken of iemand in het concept van Eigen Woonplek past en of hij/zij een goede match is met de andere bewoners.

© Nationale Onderwijsgids