Normal_hand_schudden_samenwerken

Op vrijdag 19 februari 2016 is een principeakkoord bereikt over een nieuwe, vooruitstrevende cao in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Er zijn vernieuwende afspraken gemaakt over de professionalisering en de duurzame inzetbaarheid van hbo-medewerkers. Daarnaast krijgen werknemers per 1 april 2016 een structurele loonsverhoging van 3,65 procent. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

De afgelopen tijd is ingezet op de modernisering van de arbeidsverhoudingen in het hbo. In de nieuwe cao wordt voortgegaan op de ingeslagen weg met vernieuwende afspraken over professionalisering en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Er zal onder andere een sectorcommissie worden ingesteld, specifiek voor het hbo. Deze commissie zal ontslag wegens reorganisatie beoordelen op lokaal niveau en is daarin flexibeler dan het UWV. In de nieuwe cao zijn ook afspraken gemaakt over aanpassingen van de bovenwettelijke regeling. Dit is een regeling waarbij ontslagen werknemers in het hbo naast een ww-uitkering recht hebben op een aanvulling. Het salaris van werknemers in het hbo wordt in april verhoogd met 3,65 procent.. Ook kunnen hbo-medewerkers in april een eenmalige uitkering van 250 euro tegemoet zien en in november een eenmalige uitkering van 500 euro. De nieuwe cao gaat in op 1 april 2016 en heeft een looptijd van een jaar.
 
Doordat het kabinet extra middelen heeft toegezegd voor het financieren van extra pensioenlasten kon het afsluiten van de cao uiteindelijk doorgang vinden. Het hbo is hiermee de eerste onderwijssector die in 2016 een cao heeft afgesloten. Bij het afsluiten van de cao waren de AOb, FNV Overheid, CNV Onderwijs, de UNIENFTO en de Vereniging Hogescholen betrokken.
 
© Nationale Onderwijsgids