Normal_logo-hanzehogeschool

De Hanzehogeschool wil de werkdruk van docenten verlagen. Docenten zijn gevraagd om oplossingen te verzinnen om de werkdruk tegen te gaan. Uit die oplossingen worden worden 21 ideeën geselecteerd waarmee het komend jaar wordt geëxperimenteerd. Dit meldt RTV Noord.

Ondanks de genomen maatregelen blijft de werkdruk onder docenten stijgen. Dit komt met name door de toegenomen bureaucratie rond toetsen en examens. De afgelopen jaren heeft de Hanzehogeschool geprobeerd om de werkdruk te verminderen door extra docenten aan te nemen en de groepsgrootte te verkleinen naar zo'n twintig studenten per docent. Daarnaast is het budget per student verhoogd met 17 procent. Toch blijkt dat deze maatregelen niet voldoende zijn. Dit komt onder andere door de vele scholing die docenten moeten volgen, waardoor ze soms meerdere dagdelen per week kwijt zijn aan het volgen van een cursus.
 
Docenten worden nu opgeroepen om creatief met de regels om te gaan om zo de werkdruk te verlagen. Examens kunnen bijvoorbeeld meer digitaal worden afgenomen, waardoor het nakijken sneller gaat. Ook kunnen docenten taken onderling meer verdelen, waardoor ze efficiënter kunnen werken. Bestuurs-voorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool verwacht over ruim een jaar de eerste resultaten van de experimenten te kunnen inzien.
 
© Nationale Onderwijsgids