Normal_onderwijs_docent_klas_school

Het aantal aanmeldingen van nieuwe studenten aan de pabo neemt af en er starten eveneens minder allochtonen met de opleiding door strengere eisen, maar het goede nieuws is dat er minder eerste jaars uitvallen. Dat zegt Jan Jaap Hubeek van de Leidse pabo, meldt het Leidsch Dagblad. 

Vorige week werd bekend dat er het aantal eerstejaars pabo-studenten dit jaar met een derde is afgenomen en het aantal eerstejaars met een allochtone achtergrond daalde zelfs met zestig procent. Toch ziet Hubeek een verbetering, want er halen juist meer leerlingen de eindstreep. “Vroeger hadden we 45 tot 48 procent uitval. Afgelopen jaar was dat 30 procent en dit jaar verwacht ik nog een stuk lager uit te komen. Vorig jaar om deze tijd waren we al een hele klas eerstejaars kwijt. Nu zijn er niet meer dan een stuk of tien studenten gestopt.”

Dat er minder studenten zijn, komt door een strengere selectie aan de poort. Vooral allochtone studenten lijken hiervan dus de dupe. “Als je hier wilt studeren, moet je taal in orde zijn”, zegt de onderwijsmanager. "Als ouder wil iedereen dat er iemand voor de klas staat die de taal goed beheerst. Dat is echt zo belangrijk.”

© Nationale Onderwijsgids