Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Wageningen wil de capaciteiten van hoger opgeleide vluchtelingen beter benutten. De gemeente is hiervoor een langjarige samenwerking aangegaan met Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF. De inzet is dat hoger opgeleide vluchtelingen straks snel hun achterstand kunnen inlopen ten opzichte van vakgenoten die in Nederland hebben gestudeerd. Het initiatief voor het convenant is genomen door GroenLinks. Zij hebben een motie ingediend welke in oktober 2014 is aangenomen in de gemeenteraad. Dat meldt gemeente Wageningen.

Eén van de maatregelen die Wageningen neemt, is dat hoger opgeleide vluchtelingen kunnen studeren met behoud van een bijstandsuitkering. Mardjan Seighali, directeur van het UAF: “Vaak moeten vluchtelingen hier een deel van hun studie opnieuw doen. Wie ouder is dan 30 jaar en wil beginnen met een opleiding, kan geen aanspraak maken op studiefinanciering. Dan is de drempel wel erg hoog.” In de komende maanden worden de afspraken met het UAF verder uitgewerkt. Ook wordt onderzocht of meer vluchtelingen een stageplaats of baan kunnen krijgen bij een van de gemeentelijke diensten.

Wageningen wil voorkomen dat verdringing ontstaat op de arbeidsmarkt en de werkloosheid verder toeneemt. Dit risico is reëel wanneer hoger opgeleiden in banen terecht komen die ook door laaggeschoolde mensen gedaan kunnen worden. Wethouder De Brito: “Goed lokaal bestuur en mensenrechten gaan hand in hand. Wageningen investeert graag in talent, dat is waardevol voor de persoon waar het om gaat, maar ook goed voor onze stad en ons land. Het mogelijk maken dat vluchtelingen studeren, is dus niet alleen een principiële kwestie maar ook van waarde voor de samenleving.”

Momenteel studeren er weinig studenten met een vluchtelingachtergrond in Wageningen. Het UAF hoopt dat hier door de samenwerking verandering in gaat komen. Het UAF beroept zich op de rechten van de mens bij het ondersteunen van hoog opgeleide vluchtelingen om in Nederland te studeren. Met dertien gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, wordt al nauw samengewerkt (Wageningen is de veertiende gemeente). Op maandag 22 februari ondertekent de gemeente Haarlem een convenant met het UAF.

© Nationale Onderwijsgids