Normal_hogeschool_utrecht_gebouw

Hogeschool Utrecht (HU) en de provincie Utrecht hebben 15 februari hun samenwerking met betrekking tot het beter benutten van onderwijs en openbaar vervoer in de regio Utrecht bekrachtigd. De gemeenschappelijke aanpak kan er toe leiden dat de verkeersdruk afneemt terwijl de HU alle Utrechtse onderwijsactiviteiten vanaf 2017 heeft ondergebracht op het Utrecht Science Park. Dat meldt provincie Utrecht.

De hogeschool wil huisvesting, tijd, technologie en energie beter benutten. Dit moet leiden tot een derde minder vloeroppervlak, 50 ton minder CO2-uitstoot en EUR 10 miljoen extra investeringen in onderwijs uit behaalde kostenbesparingen. Minister Bussemaker van Onderwijs: “Hogeschool Utrecht en de Provincie Utrecht laten met dit convenant zien dat het kan. Door samen te kijken hoe je efficiënter met gebouwen en het openbaar vervoer om kunt gaan, kun je vele miljoenen besparen. Dat geld kan dan worden geïnvesteerd in dat wat echt belangrijk is, kwaliteit van onderwijs.”

De HU voert een ingrijpend huisvestingsprogramma door waarbij de bestaande gebouwen op het Utrecht Science Park duurzaam worden gerenoveerd en flexibeler en efficiënter in ruimte en tijd worden ingezet. HU doet meer met een derde minder vloeroppervlakte door introductie van Het Nieuwe Leren en Werken, langere openingstijden en verschoven lestijden. Van de aanvankelijke 160.000 m2 heeft HU inmiddels 32.000 m2 afgestoten. Ook roostervrije dagen en opening op zaterdagen en bijvoorbeeld in de zomerperiode zorgen voor een betere benutting van de onderwijsgebouwen. Bovendien wil de HU eind 2019 haar volledige onderwijs aanbod blended hebben vorm gegeven. Blended learning bestaat voor een belangrijk deel uit online onderwijs en begeleiding.

De concentratie van alle Utrechtse activiteiten van de HU op het Utrecht Science Park leidt samen met het stimuleren van thuiswerken, blended learning en roostervrije dagen tot minder mobiliteit. Om de resterende mobiliteit te verduurzamen stimuleert de HU het gebruik van openbaar vervoer en dienstreizen per (dienst)fiets/e-bike, e-scooter en e-car. Daarnaast ontmoedigt de HU het gebruik van de auto, door een verscherpt parkeerbeleid. 

© Nationale Onderwijsgids