Normal_kwasten_kunst_schilder

Janneke Wesseling, Marcel Cobussen en Henk Borgdorff zijn benoemd tot hoogleraar bij de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag. Hiermee wordt de vijftienjarige samenwerking tussen beide instituten bezegeld, die onder de naam Academie der Kunsten beeldend kunstenaars, vormgevers en musici de unieke mogelijkheid biedt te promoveren op hun academische vakgebied. Dit meldt Universiteit Leiden.

In de Academie der Kunsten komen kunst en wetenschap  samen. De Academie is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag (HdK). De HdK bestaat uit het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De samenwerking biedt interessante perspectieven voor Leidse en Haagse studenten, docenten en andere onderzoekers die op zoek zijn naar de grenzen van hun kunnen én kennen.

Kernactiviteit van de Academie der Kunsten is het faciliteren van doctoraatstrajecten van kunstenaars. Janneke Wesseling en Henk Borgdorff zijn al enige jaren lector aan de HdK. Evenals Marcel Cobussen vervullen zij sleutelposities in de samenwerking die de HdK en de Universiteit Leiden in 2001 startten. Onder de naam docARTES is in 2004 de doctoraatsopleiding muziek van start gegaan, en in 2007 volgde PhDArts in de beeldende kunst en design. Tot nu toe hebben er 32 promoties plaatsgevonden, en bereiden ruim 70 kunstenaars/onderzoekers zich voor op hun promotie bestaande uit artistiek werk en een proefschrift.

Naast promotietrajecten bevordert de Academie der Kunsten samenwerking in onderwijs en onderzoek tussen de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten. Studenten volgen over en weer bij- en keuzevakken. Momenteel worden er academische curricula in de beeldende kunst en vormgeving en in muziek ontwikkeld voor bachelor- en masterstudenten van de Hogeschool, leidend tot een double degree. Deze curricula zijn met name bedoeld om de ambitieuze en talentvolle aankomende beeldend kunstenaar, ontwerper of musicus meer academische verdieping te bieden met de mogelijkheid tot het verwerven van een wo-graad naast de hbo-graad. Hiermee heeft de Hogeschool der Kunsten Den Haag binnenkort als enige hogeschool in Nederland een academische onderwijscyclus Bachelor-Master-PhD in de kunsten.

© Nationale Onderwijsgids