Normal_8345823606_50da523ce6_b

In met name de steden is fietsen zonder licht gewoon geworden. De overheid maakt zich hier zorgen over en zegt daarom fietsverlichtingsacties van verkeerswijzer Groningen voort te zetten. Zo hebben basisscholen een pakket gekregen waarmee ze zelf een verlichtingsactie konden houden. Bij speciale acties konden studenten zichzelf virtueel (niet) zien van achter het stuur van een passerende auto. Zelfs kinderdagverblijven werken al met lespakketten voor kinderen onder de 4 jaar. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

“Het is slecht gesteld met de verlichting. Géén licht is de regel. Alsof niemand het meer erg vindt”, zegt Arjan van der Zwaag, secretaris van het Verkeers- en Vervoersberaad Groningen (VVBG). De gevolgen hiervan zouden terug te zien zijn in de statistieken van de ziekenhuizen in Nederland. Overal neemt het aantal gewonde fietsers toe. “Dat komt door smart-phonegebruik, tegen het verkeer in rijden en de hoge snelheid van elektrische fietsen, maar ook door rijden zonder licht”, zegt Van der Zwaag. Volgens de secretaris wil de overheid het verkeersonderwijs oppakken voor alle leeftijden.

Fietsers zouden vaak het gevoel hebben dat verlichting niet nodig is als ze zelf kunnen zien wat er op de weg gebeurt. Het VVBG hoopt het besef bij te brengen door in gesprek te gaan met fietsers. Dit door onder meer speciale acties voor scholieren en studenten. In Groningen zou een groot deel van de 50.000 studenten onverlicht rondfietsen. “In het buitengebied is de fietsverlichting in het algemeen beter op orde dan in de stad waar de straatverlichting beter is. En op basisscholen is de motivatie van school en ouders groter dan in het voortgezet en hoger onderwijs. Daar kun je moeilijk grip op krijgen”, benadrukt Van der Zwaag.

© Nationale Onderwijsgids