Normal_15407-a-man-and-woman-practicing-yoga-in-a-fitness-center-pv

Een groep studenten van de Hogeschool van Amsterdam wil dat er op de school een plek voor bezinning wordt ingericht. Volgens de studentengroep die zich de 'commissie HvA Bezinningsruimte' noemt, is er onder studenten behoefte aan een stilteruimte voor bezinning en meditatie. Het bestuur van de hbo-instelling is echter niet van plan gehoor te geven aan het verzoek. Dit melden het Parool en Folia.

“Momenteel biedt de HvA ons, de studenten en docenten, geen faciliteit aan om op onze eigen manier tot rust te komen”, vinden de studenten. Daar moet volgens hen verandering in komen want elke student heeft hier recht op. Op hun actiepagina op Facebook verwijzen de studenten naar wetenschappelijk onderzoek waaruit zou blijken dat stiltemomenten goed zijn voor de voortgang van de studie.

De HvA heeft al stiltewerkplekken maar dat vinden de studenten niet genoeg. “We willen niet dat het College van Bestuur zegt: ga dáár maar mediteren, bidden of aan yoga doen. Voor die vorm van bezinning moet naar onze mening een aparte ruimte komen”, zegt een van de studenten in Folia.

Het bestuur van de HvA ziet niets in het plan. “Als seculiere instelling kunnen we niet beginnen aan dergelijke plekken, ook al doet de UvA dat wel”, aldus een woordvoerder. Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) wilde in eerste instantie geen stilteruimte op de campus inrichten, maar deze houding riep veel verontwaardiging op onder studenten waarna het bestuur op dit besluit terugkwam. Volgens de woordvoerder heeft de hogeschool er echter simpelweg niet de capaciteit voor. De beschikbare ruimtes moeten in de eerste plaats gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden, stelt zij. Bovendien zijn er in de buurt van de school genoeg plekken waar studenten zich kunnen terugtrekken, zoals een moskee of een yogastudio, aldus de woordvoerder.

© Nationale Onderwijsgids