Ouders en leerlingen voeren actie tegen sluiting van Heilige Gerardusschool

De Heilige Gerardusschool gaat sluiten. Leerlingen, ouders en de medezeggenschapsraad zijn daarover erg kwaad. Ze komen zelfs in actie tegen de aankomende sluiting. Dat meldt RTV Noord.

De basisschool ligt in Barnflair bij Ter Apel en ligt naast een bos in een hele rustige omgeving. Maar de school gaat in augustus, na 65 jaar, haar deuren sluiten. Overkoepelende scholenorganisatie Primenius heeft dit besluit genomen.

Sluiting 

De school moet per 1 augustus sluiten. Leerlingen, ouders en de medezeggenschapsraad kregen dit opeens te horen. Adviseur Niek Muller van de medezeggenschapsraad zegt dat daar veel boosheid over is ontstaan.

Thijs en Daan, twee leerlingen uit groep zeven, snappen niets van het besluit. “Onze school is zo mooi, wij willen hier blijven”. Met hun medeklasgenoten hangen ze op het schoolplein spandoeken op.

Te weinig leerlingen

Er zitten al jaren tussen de 30 á 40 leerlingen op de school. Volgens Primenius is de kritische grens nu bereikt. De school heeft op basis van deze aantallen geen bestaansrecht meer.

Om de school onder de aandacht te brengen bij jonge ouders is er al van alles uit de kast getrokken, stelt bestuursvoorzitter Bejanne Hobert van Primenius. Het schooljaarplan geeft aan dat er al vijf jaar van alles wordt gedaan om ouders en kinderen naar deze school te trekken. “Maar het is al die jaren niet gelukt.”

Rust, ruimte en kleinschaligheid 

De rust, ruimte en kleinschaligheid van de school is iets dat de ouders heel fijn vinden. Een kringgesprek houden de leraren niet, ze gaan gelijk met de kinderen in de ochtend naar het nabijgelegen bos. Het onderwijs is heel erg natuurgericht, vertelt ouder Yvette van Schaik.

Kwaliteit 

De kwaliteit van het onderwijs is volgens moeder Monique de Rijk vooruitstrevend. “Deze school gaat met de tijd mee, andere scholen blijven toch vaak een beetje hangen.”

Tijdens Hemelvaartsdag wordt de sluiting onder de aandacht gebracht bij bezoekers van de Ovalraces op het circuit bij Barnflair. Want de school mag niet dicht en daarom hopen de leerlingen en hun ouders iets in gang te zetten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk