Normal_student_research_union

Hogeschool Windesheim komt samen onderwijsadviesbureau K-Next en burgerinitiatief Radicaal Anders in actie tegen radicalisering en polarisatie onder jongeren. De organisaties willen docenten trainen om beter te letten op spanningen bij studenten. Volgens de initiatiefnemers wordt er nu nog te weinig geluisterd naar wat er leeft onder jongeren. Dit meldt de Stentor.

De drie organisaties, die zich de pedagogische alliantie noemen, willen er niet op wachten dat zich een incident voordoet voor ze ingrijpen. “We willen de vicieuze cirkel van argwaan, vooroordeel, vernedering, pijn en woede doorbreken waarin we elkaar gevangen houden”, zegt onderzoeker Birgit Pfeifer van Windesheim. Het voorkomen van radicalisering is volgens de alliantie heel simpel door elke dag goed te luisteren naar jongeren en daarop in te spelen. Doordat dat nu niet of nauwelijks gebeurt weten docenten vaak niet wat hun leerlingen bezig houdt en dat moet veranderen. De alliantie wil naast trainingen voor docenten ook bijeenkomsten organiseren voor ouders en jongeren om met elkaar te praten.

De organisaties hebben hun plannen vorige week aangeboden aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Volgens Pfeifer is deze geïnteresseerd in het voorstel als mogelijke oplossing om radicalisering onder jongeren terug te dringen.

© Nationale Onderwijsgids