Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Dat vluchtelingenstudenten in Nederland gemakkelijk hun studie op kunnen pakken blijkt een veel te rooskleurig beeld te zijn. De studenten lopen tegen te veel barrières op wanneer zij willen beginnen aan een opleiding of deze hier willen afmaken. Dat stelt Nicole van Baal, voorzitter van het Landelijk Admissions Overleg (LAO). De studenten zouden niet beseffen dat het meestal wel twee of drie jaar duurt voordat ze daadwerkelijk aan een studie kunnen beginnen. Dat meldt NOS.

“Ze moeten vaak toch Nederlands leren, veel toelatingstoetsen afleggen. Dan moeten ze soms een voorbereidend jaar volgen waarin ze niet altijd alles in een keer halen waardoor ze weer vertraging oplopen”, legt Van Baal uit. De vluchtelingen moeten eerst nog toelatingstoetsen afleggen, omdat het niveau niet altijd aansluit. Bijvoorbeeld wanneer ze naar de universiteit willen, de meeste vluchtelingen hebben een diploma op zak dat vergelijkbaar is met het niveau van een havodiploma.

De vluchtelingen lopen daarnaast ook tegen veel praktische problemen aan, bijvoorbeeld dat sommige universiteiten de studenten niet willen inschrijven zolang ze geen geldige verblijfsvergunning hebben. Ook hebben veel vluchtelingen nog geen vaste verblijfsplaats, waardoor het lastig is ergens met school te beginnen, omdat de kans groot is dat ze dan weer moeten verhuizen. De vluchtelingen lopen ook tegen lotingen op. “Veel vluchtelingen willen graag tandheelkunde of geneeskunde doen, dat heeft een bepaalde status. Maar ook vluchtelingen moeten loten en kunnen soms niet direct aan hun droomstudie beginnen”, zegt Van Baal.

Iedere universiteit blijkt weer andere toelatingseisen te hanteren voor vluchtelingen. De een wil dat de student een voorbereidend jaar doet, de ander doet een interview met de aankomend student en laat ze toetsen afnemen. Het LAO wil in januari met alle universiteiten,het UAF, Nuffic, DUO en mogelijk de IND om de tafel om over alle problematiek te praten. 

© Nationale Onderwijsgids