Logo_logo-hanzehogeschool

Medewerkers van de Hanzehogeschool Groningen hebben zich de afgelopen weken ingezet voor de totstandkoming van een minor voor vluchtelingen: De Grotius Minor, vernoemd naar Hugo de Groot. Het doel van De Grotius minor is om vluchtelingen in contact te brengen met het Nederlandse hoger onderwijs en ze de gelegenheid te bieden om een stap vooruit te zetten in hun integratie- en inburgeringsproces. Dat meldt de Hanzehogeschool Groningen.

De Grotius-minor is bedoeld voor vluchtelingen uit Noord-Nederland die in staat zijn om op hoger onderwijsniveau te studeren en voldoende beheersing hebben van de Nederlandse taal. Het onderwijsprogramma bevat onderdelen die van belang zijn voor het integratie- en inburgeringsproces van de vluchteling. Voorbeelden hiervan zijn Nederlandse & Engelse taal, Interculturele Vaardigheden & Persoonlijk Leiderschap. Daarnaast wordt er intensief aandacht besteedt aan (studie)loopbaanbegeleiding.

Op 6 november vindt er een informatiebijeenkomst plaats bij Humanitas in Groningen. Geïnteresseerden kunnen een brochure opvragen of zich aanmelden door een e-mail te sturen naar vluchtelingenminor@org.hanze.nl of bij Humanitas of Vluchtelingenwerk. Op maandag 9 november wordt de minor afgetrapt met een introductiebijeenkomst. Hier zullen de cursisten voor het eerst kennis maken met de Hanzehogeschool, de docenten en studenten, de stad Groningen en met elkaar. Een week later, op 16 november, starten de colleges.

Medewerkers en studenten leveren op vrijwillige basis een aandeel aan deze minor. Dit varieert van het mee helpen ontwikkelen van het curriculum tot het geven van (gast)lessen, toetsen of begeleiden van vluchteling-studenten. Dit betekent dat de kosten voor de cursisten alleen neerkomen op de aanschaf van lesmateriaal en het vervoer naar de Zernike Campus.

© Nationale Onderwijsgids