Normal_studenten2345

De VVD wil dat het hoger onderwijs toekomstige studenten kan kiezen. De PvdA vreest dat hierdoor de toegankelijkheid van het onderwijs afneemt. Het doel van VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg is dat het Nederlandse onderwijs de ambities opschroeft. Dat meldt De Telegraaf.

"Ons onderwijs en wetenschap staan goed aangeschreven, maar we zijn een hoogvlakte zonder pieken”, zegt Duisenberg. Daarnaast vindt hij dat er scherpere keuzes in het onderwijs nodig zijn. Duisenberg is van mening dat het onderwijs, innovatie en onderzoek naar de wereldtop moet. “Op die manier kan de hele samenleving op een hoger plan worden getild.” De VVD zal dit plan voorstellen tijdens de besprekingen over de begroting van onderwijs.

De VVD is verder van mening dat er veel meer aandacht moet komen voor slimme leerlingen en dat topleraren een hoger salaris moeten verdienen dan hun collega's. Ook wil de partij dat universiteiten mogen uitstijgen boven de maximale norm van een ministerssalaris voor hoogleraren.

De SP zal tijdens de besprekingen voorstellen om de raden van toezicht in het onderwijs af te schadden en hun taken bij de medezeggenschapsraad onder te brengen. Nu grijpen raden van toezicht niet in als de kwaliteit verschraalt en geld verkeerd wordt besteed, vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Wat de SP'er betreft mogen leraren en studenten straks samen oordelen over alle besluiten van het bestuur. 

© Nationale Onderwijsgids