Gesprek Veel meer meester bij de HAN, foto: ©Rob Gieling Fotografie

Op woensdag 14 oktober en donderdag 15 oktober organiseerde de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gesprekslunches in het kader van de landelijke campagne Veel Meer Meester. Op 15 oktober gaf Minister Bussemaker van Onderwijs het startsein voor de aftrap van de campagne. Dit meldt de HAN.

Tijdens de gesprekslunches van Veel Meer Meester bij HAN Pabo werd het thema ‘mannen en het basisonderwijs’ besproken door een goede vertegenwoordiging van mannelijke studenten en docenten van de pabo, leerkrachten en directeuren. Hoewel het aantal mannelijke Pabo studenten bij de HAN juist iets is gestegen, is dat landelijk niet het geval. En dat terwijl kinderen, ouders én schooldirecties graag een man voor de klas willen. Klaas de Boer, tweedejaars HAN Pabostudent: “Mannen hebben volgens mij meer humor en zetten deze vaker in. Dit kan zijn om te activeren, maar ook om vervelende situaties de kop in te drukken.”

Mannen vergaderen bovendien korten, prater niet zo veel en gaan het liefst over op actie, zegt vierdejaars student Marc Zegers. Daar mag de opleiding wel wat meer op inspelen vindt de student. In plaats van zelfreflectie en lessen schriftelijk voorbereiden levert hij bijvoorbeeld liever video-opnames van lessen in.

De HAN Pabo heeft haar curriculum onlangs vernieuwd. De huidige opzet sluit meer aan bij de diversiteit aan leerstijlen en stofverwerking. Mieke Lambregts, directie HAN Pabo: “Ik roep studenten ook op om zelf ruimte te nemen om hun eigen leerpad te kiezen. Een goede leerkracht gaat uit van zijn eigen kracht. Blijf die ruimte dus opzoeken! Wij bieden deze graag.”

Kinderen hun ouders en professionals binnen het onderwijs willen meer mannen voor de klas. Zij vinden een evenredige verdeling van mannen en vrouwen binnen de teams op scholen belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen even goed les geven als mannen. Wel blijkt dat kinderen (en ouders) hun schooltijd anders beleven als er ook mannen voor de klas staan. Kijk voor meer informatie op www.veelmeermeester.nl .

© Nationale Onderwijsgids