Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

'Niemand gaat er op achteruit', zo luidt de boodschap van het communicatieplan van Rutte II voor de Miljoenennota. Daarmee gaat de regering echter voorbij aan een grote en belangrijke groep: de studenten, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Zo wordt er een betere kwaliteit beloofd aan de studenten, maar volgens het ISO is hier weinig van terug te zien, zo meldt ISO.

“Het wordt tijd dat de investeringen in beter onderwijs voor studenten merkbaar en zichtbaar worden”, zegt Linde de Nie, voorzitter van het ISO. Met een investering van 100 miljoen in onderzoek laat de Miljoenennota zien dat er is gekozen om het onderzoek in Nederland een impuls te geven. Dat verbaast het ISO, want de minister gaf in haar speech tijdens de opening van het academisch jaar in Utrecht zelf aan dat de prioriteit de komende jaren bij onderwijs komt te liggen. De Nie: “Er wordt wederom veel gezegd en beloofd, maar de studenten in Nederland zien van die mooie woorden nog veel te weinig terug.”

Daar komt bij dat ook op lange termijn het beloofde miljard aan extra investeringen steeds minder realistisch wordt. Er zou 200 miljoen euro beschikbaar komen door de studenten OV-kaart beter te benutten, maar nu geeft zelfs de voorzitter van de Taskforce, Jeanette Baljeu, aan dat dit niet haalbaar is. De Nie: “Vrijwel niemand gelooft de ramingen nog. De beloofde één miljard euro die op termijn vrij zou komen voor investeringen in onderwijskwaliteit neemt steeds verder af. Terwijl de studenten wél steeds meer lenen.”

Het ISO roept hogescholen, universiteiten, en de minister op om eerlijk te zijn over hoeveel er geïnvesteerd kan worden en of studenten daar echt wat van merken. De Nie: “Het gesteggel over bedragen en beloftes moet afgelopen zijn. Wees eerlijk naar de studenten en geef openheid van zaken.”

© Nationale Onderwijsgids