Normal_ict_vrouw_werken_studeren3465

De Hogeschool van Amsterdam gaat proberen werklozen aan een baan te helpen. Hiervoor gaat de hogeschool hoog opgeleide werklozen omscholen tot software engineer. Hiermee moet het hoge aantal hbo'ers en academici zonder baan terug gedrongen worden en moet het tegemoetkomen aan het chronisch tekort aan hoog opgeleide ICT'ers. Dat meldt het Parool.

Om de hoog opgeleide werklozen om te scholen krijgen ze vijf maanden lang fulltime onderwijs aan de hogeschool. Vervolgens gaan ze een half jaar lang vier dagen per week aan de slag bij een werkgever. Daarnaast krijgen de cursisten ook nog een semester lang een dag per week les. Wanneer de cursisten het hele traject goed doorlopen ontvangen zij een certificaat.

De cursisten, die inmiddels van start zijn, hebben allen een ander diploma op zak. Volgens Ronald Kleijn, projectleider van de omscholing, zijn de diverse achtergronden van de cursisten op zich geen probleem. “Het gaat erom dat de ICT'er in spé gemotiveerd is, analytisch is aangelegd en inzicht heeft om te programmeren.” Dat er een groot tekort is aan ICT'ers blijkt uit de cijfers van Amsterdam Economic Board. In de regio Amsterdamalleen al staan 12.000 ICT-vacatures open.

De kosten van het project worden voor de helft gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De andere helft wordt grotendeels betaald door de deelnemende werkgevers. Ook de studenten zelf dragen financieel bij aan de omscholing. 

© Nationale Onderwijsgids