Normal_geld
Sommige studenten die na hun bachelor een schakelprogramma volgen die hen klaarstoomt voor een master krijgen nog wel studiefinanciering. Anderen verliezen echter hun studiefinanciering. Of studenten wel of niet voor financiering in aanmerking komen hangt af van de manier waarop onderwijsinstellingen het schakelprogramma aanbieden. Dit meldt Foliaweb. 
In een recentelijk rapport constateerde de Onderwijsinspectie dat er een aantal hogeronderwijsinstellingen is waarbij studenten die via een schakelprogramma doorstromen naar een masteropleiding geen studiefinanciering meer krijgen. De reden hiervoor is dat de hogescholen en universiteiten het schakelprogramma op verschillende manieren aanbieden aan studenten. Kiest de instelling ervoor om de studenten als bachelorstudenten in te schrijven terwijl ze het schakelprogramma volgen dan behouden de studenten hun recht op studiefinanciering. Wanneer de instelling er echter voor kiest om de studenten als volgers van contractonderwijs te zien, dan vervalt dit recht. 
 
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben de handen ineen geslagen en bieden samen een schakelprogramma waarin hbo-bachelorstudenten van de HvA klaargestoomd worden voor een wo-master aan de UvA. Dit schakelprogramma heet een 'ingedaalde schakelminor'. “Hierbij worden studenten ondergebracht in het reguliere bachelorprogramma en behouden ze dus hun recht op studiefinanciering,” aldus een woordvoerder. Wie een schakelprogramma bij de UvA zelf volgt wordt ingeschreven als volger van contractonderwijs wanneer de student meer dan 30 ECTS moet halen. Studenten die maximaal 30 ECTS moeten halen, worden ingeschreven als bachelorstudent. 
 
© Nationale Onderwijsgids