Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Studenten die dit jaar beginnen aan de lerarenopleiding van Stenden Hogeschool Groningen krijgen de eerste honderd dagen extra begeleiding. Veel studenten zien zich genoodzaakt te werken naast hun opleiding. De pabo wil met de extra begeleiding in de gaten houden of de eerstejaars dat allemaal wel redden. Dit meldt RTV Noord.

Een bijbaan moet het studeren mogelijk maken, maar betekent ook dat er minder tijd is voor de studie. Voorzitter Leendert Klaassen van de raad van bestuur van Stenden vindt dit een goede reden om een extra oogje in het zeil te houden. Er is op dit moment nog geen aanleiding tot zorg maar de hbo-instelling wil problemen en studievertraging zoveel mogelijk voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de eerstejaarsstudenten een bijbaan nodig heeft om hun opleiding en het op kamers wonen te kunnen betalen. Studenten voelen deze noodzaak door de wijzigingen in de studiefinanciering. Per 1 september hebben nieuwe hbo- en wo- studenten geen recht meer op een basisbeurs, zij kunnen alleen nog geld lenen. Volgens het onderzoek van Young Capital moeten studenten zo'n 465 euro per maand verdienen om rond te kunnen komen.

© Nationale Onderwijsgids