Normal_studentenkamers

De wachttijd voor Utrechtse studentenkamers was in de zomer nog nooit zo kort. Zo hoeven studenten nog maar elf maanden te wachten op kamers van studentenhuisvester SSH. Vorig jaar in de zomer was de wachttijd nog twaalf maanden, in 2013 zelfs vijftien maanden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Annemiek van Vonden, woordvoerder van SSH, licht toe dat de zakking komt door een nieuw complex. Daardoor komen er in één klap 665 kamers en woningen bij. Studenten die korten staan ingeschreven, maken nu sneller kans op een kamer. SSH is nu bezig met de toewijzingen aan het complex. Eind augustus kunnen de nieuwe bewoners erin trekken. Mogelijk zakt de wachttijd na de intrek van de studenten nog verder, omdat de organisatie dan een beter beeld heeft van de gevolgen.

De afgelopen jaren is de wachttijd op studentenkamers in Utrecht elk jaar gezakt. In september 2010 lag de wachttijd nog op twee jaar. Het tekort aan kamers zou onder meer verkleind zijn door de invoering van campuscontracten. Hierdoor moeten huurders die niet meer studeren na een jaar weg. Ook nam de studentenhuisvester nieuwe kamers in gebruik. Studenten die wat minder kieskeurig zijn op de locatie van de kamer, doen er goed aan een kamer te nemen in Amersfoort, zegt Van Vonden. Daar zijn studenten vaak binnen één dag al aan de beurt voor woningen van SSH.

De verwachting is dat het tekort aan studentenhuisvesting de komende jaren nog verder afneemt. Dit komt onder meer doordat in de loop van 2015 nog eens 640 studentenwoningen worden opgeleverd in Leidsche Rijn. 

© Nationale Onderwijsgids