Normal_studenten_collegezaal_mooi

De focus in het hbo moet meer liggen op het ontwikkelen van 'skills' voor het bedrijfsleven of op onderwijs en niet op een mooi onderzoeksverslag. Dit zegt directeur van het Centrum voor Hoger Onderwijs Informatie, Frank Steenkamp. Uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) bleek gister dat één op de vier afgestudeerde hbo'ers vindt dat zijn opleiding slecht aansluit op de arbeidsmarkt. Dat meldt BNR. 

Hbo'ers hebben kritiek dat de focus in het hbo te veel op onderzoek ligt en minder op praktijkervaring. Steenkamp zegt deze kritiek te herkennen. “Veel hbo-opleidingen zijn een beetje universiteitje gaan spelen en dat betekent dat je aan het eind van je opleiding veel meer gefocust bent op een mooi onderzoeksverslag dan dat je je skills verder ontwikkelt door nuttig werk te doen in het bedrijfsleven of bij de overheid.”

In vergelijking met 2013 hebben afgestudeerde hbo'ers nu iets meer kans om een baan te vinden, echter zijn dit vaak parttime baantjes van minder dan twaalf uur per week. Toch kijkt Steenkamp er hoopvol tegenaan. Volgens de directeur is door de daling van de werkloosheid in het hbo te verwachten dat de afgestudeerden een betere basis hebben om te starten op de arbeidsmarkt. Steenkamp denkt dat praktijkervaring, stage-ervaring en een netwerk opbouwen heel belangrijk is voor hbo'ers tijdens hun studie.

De afgestudeerde docenten vinden nu vaak een baan in een andere sector dan waarvoor ze zijn opgeleid. Volgens Ad de Graaf, directeur van de Vereniging Hogescholen, heeft de economische crisis van de afgelopen jaren bijgedragen aan de ontevredenheid onder afgestudeerden. Ook structurele ontwikkelen spelen een rol. “We horen over banen die veranderen, sectoren die verschuiven en technologische ontwikkelingen. Daardoor is er een constante zoektocht bij opleidingen hoe ze daar op kunnen aansluiten”, aldus De Graaf. 

© Nationale Onderwijsgids