Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

Amsterdam heeft nog steeds de duurste studentenkamers van Nederland. Zo betalen studenten in de hoofdstad gemiddeld 25,93 euro per vierkante meter. Dit ligt ruim boven het landelijk gemiddelde van 15 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar ruim 12.000 studentekamers op Kamernet.nl en Kamers.nl, zo meldt NU.nl.

Niet alleen in Amsterdam liggen de prijzen boven het landelijk gemiddelde. Ook in Utrecht en Leiden zijn de studentenkamers veel duurder. Zo betalen studenten in Utrecht gemiddeld 20,72 euro per vierkante meter en in Leiden is dit iets lager met 19,56 euro per vierkante meter. Eindhoven is het goedkoopste van de 25 grootste steden in Nederland. Daar ligt de prijs gemiddeld op 12,61 euro per vierkante meter. De kamers blijken ook goedkoop te zijn in Zoetermeer met 13,31 euro en Apeldoorn met 14,91 euro.

Veel kamer zouden qua prijzen boven de wettelijke toegestane prijs liggen, zegt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Vorig jaar kondigde de studentenbond al aan dit probleem aan te willen pakken door een strengere regelgeving voor huisbazen. Tot nu toe is er nog geen verbetering in de prijzen voor studentenkamers gekomen. “Op dit moment worden louche huisbazen met meerdere te dure kamers nog steeds niet afschrikwekkend genoeg aangepakt”, zegt Sara Spano, voorzitter van de LSVb. Spano wil dat huisbazen die zich regelmatig niet aan de wettelijke maximale huurprijs houden een boete krijgen. 

© Nationale Onderwijsgids