Normal_apps

Het studententeam van Hogeschool Utrecht heeft de ProjectB Challenge gewonnen. De groep van zes Utrechtse informaticastudenten hebben een award ontvangen voor de ontwikkeling van een app waarmee autistische studenten makkelijker en op een structurele manier afspraken kunnen maken met vrienden. De app heet Kornuit. Dit meldt Sogeti, een van de initiatiefnemers.

Tijdens de ProjectB Challenge hebben vijf studententeams van vier hogescholen gestreden om de prijs voor het beste initiatief om een effectief en innovatief hulpmiddel te ontwikkelen voor mensen met een beperking. De wedstrijd is bedoeld voor derde- en vierdejaars informatica-studenten. Onder aanwezigheid van Jaap Theil, hoofd ICT Office van het Ministerie van Onderwijs en Cultuur, is de award uitgereikt door Menno van Doorn, directeur van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie. ProjectB is een initiatief van IT-dienstverlener Sogeti in samenwerking met mediapartner Tweakers en  de hogescholen Avans in ‘s Hertogenbosch, Fontys Eindhoven, Hogeschool Utrecht en Windesheim in Zwolle.

Kornuit is een applicatie waarmee makkelijker verbinding gemaakt kan worden met Facebook en andere sociale media platforms. Algoritmes in de app maken een analyse van de vriendenlijst. Op basis van deze analyse doet Kornuit op gezette tijden suggesties voor het maken van afspraken met vrienden die bijvoorbeeld dezelfde dingen leuk vinden als de autistische student. Wanneer de persoon vervolgens kiest voor een suggestie dan kan vervolgens een afspraak gemaakt worden met deze vriend, ook kan deze afspraak gelijk in Google Calendar gezet worden.

“Kornuit moet een maatje zijn voor jonge autistische studenten. Als de uitrol van deze app goed verloopt, willen we de app ook in het buitenland lanceren. Kornuit is nu zowel in het Nederlands als het Engels beschikbaar,” vertelt Cindy Jong, teamleider van het winnende studententeam van de Hogeschool Utrecht.

© Nationale Onderwijsgids