Normal_toets_tentamen_examen

Bij de Academie Bestuur, Recht en Ruimte op hogeschool Saxion is tentamenfraude ontdekt. Een student heeft een kopie gemaakt van het tentamen corporate finance en heeft deze verspreid. Doordat de hogeschool niet precies weet wie het tentamen vooraf heeft kunnen bekijken is het gehele tentamen ongeldig verklaard en moeten nu zo'n tweehonderd studenten het tentamen opnieuw maken. Tien van deze studenten hebben inmiddels bezwaar aangetekend. Dat meldt Tubantia.

“Het is spijtig voor de studenten die hier part noch deel aan hebben. Maar we kunnen niet anders dan alles ongeldig verklaren”, zegt woordvoerder van de school Rob Admiraal. Er wordt nog onderzocht of er meer studenten betrokken zijn bij de fraude.

De fraude is aan het licht gekomen tijdens een onderzoek naar een eerdere tentamenfraude in april. Hier had een student van dezelfde Academie ook een tentamen doorgestuurd naar andere studenten. In de fraude die nu aan het licht is gekomen, had een student tijdens zijn tentamen een kopie gemaakt van de vragen en deze doorgestuurd naar studenten die hetzelfde tentamen later moesten maken.

Saxion heeft bekend gemaakt om voortaan een tentamen maar één keer te geven. Een latere groep krijgt vervolgens andere vragen. De examencommissie denkt nog na welke straf de twee frauderende studenten krijgen. In het uiterste geval zouden de studenten van de opleiding verwijderd kunnen worden.  

© Nationale Onderwijsgids