Logo_logo_han_hogeschool_van_arnhem_en_nijmegen

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat een nauwe samenwerking aan met het Auschwitz-Birkenau State Museum in Polen. Door deze samenwerking krijgen studenten aan de HAN van de lerarenopleiding, vooral Geschiedenis, de gelegenheid zich verder te verdiepen in de Holocaust. Ook kunnen deze studenten zich verdiepen in de geschiedenis van het vernietigingskamp Auschwitz, waar ruim een miljoen mensen omkwamen. Dit meldt de Gelderlander

Het museum Auschwitz-Birkenau State Museum in Polen is gevestigd op het terrein van het voormalige concentratiekamp dat in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland was opgezet. Initiatiefnemer van de samenwerking is docent aan de HAN Marc van Berkel. De docent is bezig met een promotieonderzoek naar de Holocaust aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Volgens Van Berkel is de HAN de enige Nederlandse onderwijsinstelling die op deze wijze samenwerkt met museum Auschwitz.

Het museum heeft samen met de hogeschool een educatief programma opgesteld. Zo kunnen toekomstige docenten meer kennis vergaren over hoe ze betekenisvol les kunnen geven aan kinderen over emotioneel zeer beladen onderwerpen, zegt Van Berkel. “Want de meeste studenten zullen later toch voor de klas staan. En in dit soort onderwerpen les geven ligt toch gevoelig. Denk aan kinderen van vluchtelingen”, aldus Van Berkel. 

© Nationale Onderwijsgids