Normal_normal_normal_8020820411_c95f441525

Studerende moeders halen meestal geen diploma. Naast alle studielasten die de moeders net als alle studenten hebben, moeten de moeders ook zorgen voor hun kind en hebben veel geldzorgen. Hierdoor verlaat de meerderheid van moeders de studie zonder diploma. De SP pleit vandaag in de Tweede Kamer voor extra financiële ondersteuning van deze groep. Dit meldt Metro.

Op het mbo gaat het om de helft van de moeders die het onderwijs verlaat zonder diploma, blijkt uit cijfers van het Ministerie van Onderwijs. In het hoger onderwijs gaat dit zelfs om driekwart van de moeders. “Uiteindelijk haken veel studerende moeders af vanwege geldzorgen. Studeren is voor alleenstaande moeders al zwaar. Onzekerheid over je inkomen kan dan de druppel zijn”, vertelt Annemieke de Jong van de Stichting Steunpunt Studerende Moeders.

Volgens De Jong zijn de verschillende toeslagen die alleenstaande ouders die een opleiding volgen niet genoeg. Ze kunnen kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en studiefinanciering ontvangen, maar de kinderopvang slaat een flink gat in de financiën, zegt De Jong.

Nu zou het per gemeente verschillen of een studerende alleenstaande ouder wel of geen extra ondersteuning krijgt. Een voorbeeld is een studerende moeder die geen tegemoetkoming meer krijgt voor kinderopvang, omdat ze in Amsterdam woont. In de buurgemeente Ouder-Amstel krijgen alleenstaande ouders wel extra ondersteuning. Daarom pleit SP-Kamerlid Tjitske Siderius voor een landelijke aanpak. “Er is nu volstrekte willekeur ontstaan. Het moet in de wet worden opgenomen dat alleenstaande ouders die studeren bijzondere bijstand kunnen aanvragen om de kosten van de eigen bijdrage voor de kinderopvang te betalen”, aldus Siderius. 

© Nationale Onderwijsgids