Normal_kind_rennen_blij_vrolijk_geluk_gelukkig

Het lectoraat Kracht van Sport van hogeschool InHolland en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontvangt een Europese subsidie van 500.000 euro om de sportdeelname van kinderen met een handicap te stimuleren. De sportparticipatie van kinderen met een beperking blijft ver achter op die van gezonde kinderen. Dat moet anders vindt de Europese Commissie want sporten is niet alleen gezond, het voorkomt ook dat kinderen met een handicap in een sociaal isolement terechtkomen. Dit meldt InHolland.

“Uit onderzoek blijkt dat gehandicapte kinderen lage verwachtingen hebben van wat zij kunnen bereiken. Het is daarom juist zo belangrijk dat we deze kinderen vroeg in hun leven bereiken met sport, zodat zij meer zelfvertrouwen en onafhankelijkheid ontwikkelen. Maar de toegang tot sport is een heikel punt voor deze kinderen en hun ouders”, zegt lector Kracht en Sport Marije Baart de la Faille.

De twee Nederlandse hogescholen gaan samen met zeven Europese partners een groot onderzoek doen om de toegang van kinderen met een handicap tot sport te verbeteren. Het probleem is nu nog dat de informatie voor ouders tekortschiet, zegt Baart de la Faille, er ontbreekt een centraal informatiepunt. Ook willen de onderzoekers inventariseren waaraan de kinderen zelf behoefte hebben zodat vraag en aanbod beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

In de landen die meewerken aan het onderzoek zijn de verschillen groot. Zo sport in Italië zo'n 42 procent van de mensen met een handicap terwijl in Groot-Brittannië dit aantal blijft steken op 18 procent. De landen kunnen van elkaars ervaring leren. Zo heeft Nederland goede ervaringen met het sportprogramma Special Heroes dat via de scholen loopt. “We gaan kijken in hoeverre we deze ideeën kunnen uitwisselen”, aldus Baart de la Faille.

© Nationale Onderwijsgids