Normal_fietsen_fiets

Drie studenten van de Hogeschool CAH Vilentum in Almere hebben eind vorig jaar een onderzoek gedaan naar gezondheidseffecten van beweging bij ouderen. Ze hebben gekeken naar veranderingen in zowel de fysieke als mentale gezondheid van ouderen wanneer zij gedurende twee maanden wekelijks gaan fietsen met het virtuele fietslabyrint. Dit meldt de Stentor.

De studenten betrokken 17 bewoners van de Hanzeborg, een woonzorglocatie van Woonzorg Flevoland, bij hun onderzoek. De ouderen die wilden deelnemen moesten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het was bijvoorbeeld van belang dat de ouderen niet gewend waren aan veel beweging. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van fietslabyrint, een bewegingstrainer met een beeldscherm waarop digitale en interactieve fietsroutes in Nederland worden getoond. Het beeld beweegt als er gefietst wordt en stopt automatisch weer als de fietser stopt met trappen. Na acht weken fietsen bleken het fysiek en sociaal functioneren en de mentale gezondheid van de ouderen verbeterd.

Op verschillende woonzorglocaties van Woonzorg Flevoland wordt gebruik gemaakt van het fietslabyrint om ouderen te motiveren om meer te bewegen. Dit kunnen ze samen met familie, vrijwilligers of zorgmedewerkers doen.

© Nationale Onderwijsgids