Logo_download

Eén op de drie docenten werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zit in de flexibele schril. 25 procent van het personeel heeft een tijdelijk contract, terwijl nog eens 12 procent werkt als zzp'er. Het bestuur wil in 2015 gaan minderen met flexwerk, aldus de Algemene Onderwijsbond.

In het voorjaar van 2014 werd op verzoek van het college van bestuur een inventarisatie bij de zeven HvA-domeinen gedaan. Daaruit komt naar voren dat docenten minder vaak een vaste baan hebben bij de hogeschool dan ondersteuners. Gemiddeld 36 procent van de medewerkers van de hogeschool zitten in de flexibele schil. Het domein Digitale media en creatieve industrie heeft het hoogste percentage flexibele contracten (46 procent). 
 
De Hogeschool van Amsterdam gaat in 2015 echter minderen met het flexwerk. “Het college van bestuur zal het niet zelf zo zeggen, maar beaamt dat het een beetje uit de hand is gelopen”, stelt Jan Dijkstra, rayonbestuurder bij de AOb. Momenteel zouden er afspraken met domeindirecteuren gemaakt worden over inperking van het aantal tijdelijke contracten. De hogeschool wil meer D3-contracten gaan uitgeven. Dit zijn contracten waarbij een nieuwe docent een tijdelijke aanstelling krijgt die bij goed functioneren na een jaar wordt omgezet in een vast dienstverband. 
 
Uit de inventarisatie blijkt dat in het voorjaar van 2014 nog maar 5 van de 2200 medewerkers een D3-aanstelling had. 689 personeelsleden hadden echter een 'aanstelling voor bepaalde tijd'. De Hogeschool van Amsterdam wil de D3-aanstelling weer in ere gaan herstellen, aldus de AOb. “Het college van bestuur benadrukt natuurlijk dat de flexibiliteit behouden moet blijven, maar dit is wel een ommekeer”, stelt Dijkstra. “Het is voor het eerst dat een hogeschool zich uitspreekt voor meer D3-contracten.” 
 
© Nationale Onderwijsgids