Normal_topography_of_africa

Wanneer studenten van de Hogeschool van Amsterdam voor stage of een studiegerelateerde reis naar Afrika willen, dan moeten ze in het vervolg eerst bewijzen dat de reis belangrijk is voor de studie en dat het land van bestemming veilig is. 'Het antwoord is in principe nee, tenzij...' aldus de veiligheidsadviseur van de hogeschool. Dit meldt de Volkskrant. 

Deze week heeft het College van Bestuur van de HvA besloten dat er een reisverbod geldig wordt voor Afrika. De uitbraak van het ebolavirus en de politieke instabiliteit in het continent zijn de redenen voor het verbod.  Dit betekent niet dat studenten helemaal niet meer naar het continent kunnen, maar het College van Bestuur moet nu eerst haar toestemming geven. De maatregel geldt in principe voor een jaar. 
 
Met het reisverbod wil het CvB voorkomen dat verschillende instellingen een eigen invulling gaan geven aan reisadviezen. De veiligheidsadviseur van de HvA Peter Wurtz neemt als gevolg van het besluit alle lopende en nieuwe voorstellen voor stages en studiegerelateerde reizen onder de loep. 'Het antwoord is in principe nee, tenzij...' zei Wurtz
 
Studenten en medewerkers die momenteel in Afrika zijn worden ook geraakt door de nieuwe regeling. 'Studenten en medewerkers die op dit moment in risicolanden verblijven, zullen indien nodig door de HvA worden teruggehaald naar Nederland,' aldus HvA-persvoorlichter Suzanne Okkes. De kosten zijn voor rekening van de hogeschool. 
 
Vanaf nu zal er in principe bij elke aanvraag gekeken worden naar de specifieke situatie in het land van bestemming.  'Als iemand aantoont dat een reis belangrijk is voor de studie en dat het land veilig genoeg is, kan die toestemming worden gegeven. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat iemand niet naar Kaapstad zou mogen. Maar we bouwen een extra veiligheid in,' aldus Wurtz. Volgens de veiligheidsadviseur zijn dezelfde regels van kracht voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam. 
 
© Nationale Onderwijsgids