Normal_onderzoek_chemie_wetenschap

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat de instroom bij de laboratoriumopleidingen beperken. Vanaf volgend studiejaar geldt een numerus fixus voor de voltijdopleidingen Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Volgens de hbo-school is dit nodig omdat de opleiding  de grenzen van haar capaciteiten heeft bereikt.

Wie volgend jaar een van beide opleidingen aan de HAN wil volgen, moet zich uiterlijk 15 maart 2015 hebben aangemeld via Studielink. Dat is dus veel eerder dan de algemene deadline voor aanmelding van 1 mei. Studenten moeten daarnaast een aantal toetsen maken om hun motivatie en benodigde vaardigheden aan te tonen.

Volgens de HAN was de groei van het aantal studenten aan het Applied Science instituut niet te voorzien. Daarbij komt dat de opleiding wil voorkomen dat de arbeidsmarkt overspoelt wordt door medisch georiënteerde analisten. Volgens instituutsdirecteur Pedro Hemkens daalt de behoefte naar die specialisatie in het werkveld: “Er is sprake van een accentverschuiving. De medisch analist van nu is nog vooral diagnostisch bezig, terwijl het werkveld meer en meer om researchers vraagt”.

De opleiding BML mag niet verder groeien dan 235 voltijdstudenten. Omdat de opleiding Chemie hetzelfde eerstejaarscurriculum volgt moest ook voor deze studie een numerus fixus ingesteld worden. Voor de opleiding Bio-informatie geldt geen beperking op de instroom.

© Nationale Onderwijsgids