Normal_onderwijs_docent_klas_school

De populariteit van het lerarenberoep neemt weer toe onder jongeren. Het aantal studenten dat dit studiejaar heeft gekozen voor een lerarenopleiding is fors gestegen tegenover 2013. Studenten kiezen daarbij opvallend vaak voor de opleiding tot tweedegraads docent wiskunde of Nederland. Dit meldt het AD.

De Vereniging Hogescholen denkt dat het mede aan de economische crisis is te danken dat meer studenten kiezen voor een baan in het onderwijs. “In economisch mindere tijden kiezen mensen voor meer zekere beroepen. Onderwijs en ook zorg bijvoorbeeld blijven altijd nodig. Verder is bekend dat in 2018 veel leerkrachten met pensioen gaan. Er komen dus banen vrij”, aldus een woordvoerder.

In totaal meldden zich 12500 eerstejaars aan voor een hbo-opleiding in de onderwijsrichting. Een toename van zeven procent ten opzichte van het aantal eerstejaars in 2013. Daarmee groeien de lerarenopleidingen sterker dan de technische studies waarop de overheid met het Techniekpact sterk inzet; de sector techniek zag een stijging van drie procent, in totaal 19000 eerstejaars studenten.

De meest populaire onderwijsopleidingen zijn die voor tweedegraads docent wiskunde en Nederland. Beide opleidingen konden bijna een kwart meer eerstejaars verwelkomen. Dat komt neer op zo'n 550 nieuwe studenten per opleiding. Ook het beroep van basisschoolleraar komt weer in trek. Voor de pabo meldden zich ruim driehonderd extra eerstejaars aan, een stijging van zes procent.

© Nationale Onderwijsgids