Normal_bussemaker_2

Gisteren heeft minister Bussemaker van Onderwijs haar wetsvoorstel voor het afschaffen van de basisbeurs naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarbij zei de minister een tour te willen maken langs de hogescholen en universiteiten om zelf haar plannen uit te leggen aan boze studenten. Bussemaker is al sinds de bekendmaking van haar plannen in overleg met studenten. Toch werd gisteren bekend dat verschillende onderwijs- en studentenorganisaties op 14 november een landelijke manifestatie organiseren in Den Haag om tegen het leenstelsel te protesteren. Dit meldt Volkskrant.

Bussemaker wil zich door alle kritiek niet laten afschrikken maar juist het gesprek aangaan met de studenten. Ze begrijpt dat studenten niet blij zijn met de wijziging van de studiefinanciering maar ze stelt ook dat daar beter onderwijs en het behoudt van de ov-kaart tegenover staat. “Ik vind het een evenwichtige en zeer noodzakelijke herziening”, betoogt Bussemaker. “Er gaan twintig procent extra middelen naar het hoger onderwijs”. Bovendien mogen studenten zelf meebeslissen hoe dit geld besteed wordt, aldus de minister.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de studentenbonden zien niets in het nieuwe stelsel van Bussemaker waarbij studenten hun basisbeurs gaan lenen in de vorm van een studievoorschot. Zij zijn bang dat studenten hierdoor een veel hogere schuld zullen opbouwen en dat dit jongeren zal tegenhouden om te gaan studeren. Ook de Raad van State kwam gisteren met stevige punten van kritiek maar Bussemaker diende haar wetsvoorstel vrijwel ongewijzigd in. De minister hoopt op een snelle behandeling in het parlement.

© Nationale Onderwijsgids