Normal_handtekening_contract

CNV Jongeren, de vakbond voor jonge werknemers, wil dat werkgevers betere regels gaan opstellen voor stagiairs in hun bedrijf. Volgens de jongerenvakbond blijken stagiairs in meer dan de helft van de grootste cao's niet vermeld te worden. Zij worden daardoor makkelijk de dupe van onduidelijkheid over rechten en aansprakelijkheid. Ook de stagevergoeding is vaak niet goed geregeld. Dit meldt Profnews.

CNV Jongeren wil dat hier snel wat aan gedaan wordt. Stagiairs maken net zo goed als vaste werknemers deel uit van de werkvloer en krijgen dus ook te maken met de daar geldende rechten en plichten. Die rechten en plichten moeten in elke cao geregeld worden, vindt de vakbond, opdat zowel de studenten als de werkgevers weten waar ze aan toe zijn.

Doordat duidelijke regels ontbreken kunnen er nu nog snel vervelende situaties ontstaan. “Een stageovereenkomst wordt vaak vergeten of is niet volledig”, vertelt voorzitter Michiel Hietkamp van CNV Jongeren. “Zo komt het voor dat stagiairs ineens geconfronteerd worden met een enorm te betalen bedrag na een werkongeluk, omdat zij daarvoor de volledige aansprakelijkheid blijken te dragen. De cao is bij uitstek het instrument om dit te regelen”. Een fatsoenlijk geregelde stage met duidelijke regels over loon, doelstellingen en aansprakelijkheid is voor alle partijen gunstig, stelt hij. Zo levert een betaalde stage veel vaker een baan op dan een onbetaalde stage.

Hietkamp wil dat onderhandelaars hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten tijdens onderhandelingen over arbeidsovereenkomsten opkomen voor deze groep. Tot het zover is adviseert de vakbond jongeren om goed naar de regels te kijken, met name die voor aansprakelijkheid, voor ze aan hun stage beginnen bij een bedrijf.

© Nationale Onderwijsgids