Logo_cnv_logo

Vakbond CNV waarschuwt dat arbeidsverdringing vaker voorkomt. Steeds vaker worden mensen met een betaalde baan in bijvoorbeeld bibliotheken, zorginstellingen of de crisisopvang ontslagen. Hun werk wordt daarna overgenomen door onbetaalde stagiairs of vrijwilligers. De bond startte begin deze maand een meldpunt over arbeidsverdringing. Binnen anderhalve week kwamen ruim 150 meldingen binnen. Dit meldt de NOS. 

Het verschijnsel begint zorgelijke vormen aan te nemen, zo vindt de vakbond. Jonge mensen met een diploma kunnen door de verdringing geen betaald werk meer vinden omdat onbetaalde krachten aantrekkelijker zijn voor de werkgevers. Daarnaast komen steeds meer oudere, ervaren en opgeleide krachten op straat te staan. Deze nieuwe werklozen, zoals CNV ze noemt, moeten weer een plek krijgen op de arbeidsmarkt. Zij zijn een 'grote kostenpost voor de samenleving', aldus CNV. Betaalde krachten worden steeds vaker vervangen door een stagiair omdat zij weinig kosten. De stagiairs krijgen daarbij wel steeds meer verantwoordelijkheden. Ook zijn er gevallen bekend waarbij werknemers ontslag krijgen en ze vervolgens gevraagd wordt om hun taken op vrijwillige basis voort te zetten. 
 
CNV is met name bezorgd over de vergrote verantwoordelijkheid voor ongeschoold personeel. ”Kostenoverwegingen geven vaak de doorslag boven de vraag of de kwaliteit op peil blijft. Vrijwilligers en stagiairs zijn in onze ogen zeer waardevol, maar wel additioneel aan het reguliere werkproces," zegt Pieter Oudenaarden van CNV. Het zijn vooral mensen met een mbo-diploma die van de markt worden verdrongen.
 
© Nationale Onderwijsgids