Normal_sport_fysio_therapeut

De twee Amsterdamse universiteiten Vuen UvA, de twee ziekenhuizen VUmc en AMC en de de Hogeschool van Amsterdam (HvA) richten samen het  ‘Amsterdam Institute of Sport Science’ op. Het instituut gaat praktische vraagstukken rond sport, bewegen en gezondheid onderzoeken.  Vanuit AISS zoeken ze nauwe samenwerking met sportorganisaties en het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam.

AISS richt zich vooral op praktijkrelevant onderzoek naar prestatieverbetering, bewegen en gezondheid. Het onderzoek vindt overwegend plaats in zogenaamde fieldlabs. Dit zijn fysieke locaties in ‘het veld’ met unieke test- en meetfaciliteiten waar top- en amateursporters, maar ook patiënten ter plekke onderzocht en geadviseerd worden.

Een bijzonder fieldlab wordt de Amsterdamse Sportpoli en –kliniek. De poli biedt hoogwaardige klinische zorg bij blessures en ondersteunt sporters bij de preventie, behandeling en revalidatie hiervan. Ook niet-topsporters kunnen hier terecht voor leefstijl- en beweegadvisering.

Het onderwijs dat AISS gaat aanbieden is multi- en interdisciplinair van opzet. De verwachting is dat dit in een grote behoefte voorziet van studenten en professionals uit het werkveld. Er komt een nieuwe gezamenlijke minor Sport (hbo en wo), waarin de verschillende deskundigheden van de kennispartners terugkomen, zoals sportmedische begeleiding, trainingsleer, sport en recht, en sport en samenleving.

Ook is er een specifiekere minor Sport- en prestatiepsychologie ontwikkeld, die vanaf september 2014 wordt aangeboden. Ten slotte staat een doorontwikkeling van de Topcoach5-opleiding op stapel in de vorm van een professionele master High Performance Sport.


© Nationale Onderwijsgids