Hanzesteden en handelroutes

De Windesheim hogeschool heeft zich als eerste hoger onderwijsinstelling aangesloten bij Business Hanse. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven en (onderwijs)instellingen uit meer dan twintig Hanzesteden in vijf landen. Windesheim zal zich vooral richten op de innovatieve bijdrage die hoger onderwijsinstellingen binnen de Business Hanse kunnen geven. Dit meldt Windesheim. 

Business Hanse wil door het inschakelen van de expertise van hoger onderwijsinstellingen de kansen vergroten op nationale of Europese (mede)financiering. Concreet moet de samenwerking resulteren in innovatieve plannen om bijvoorbeeld de kloof tussen onderwijs en praktijk te dichten, plannen om de werkloosheid onder schoolverlaters aan te pakken en de samenwerking met de MKB-sector te stimuleren. 
 
Windesheim ontwerpt plan 
Peter Lindhoud heeft vanuit Windesheim de opdracht gekregen een plan te schrijven waarmee de innovatieve rol van hoger onderwijsinstellingen uit diverse landen binnen de Business Hanse contouren moet krijgen. Naast de doelstellingen van Business Hanse zullen in het plan de doelstellingen van internationaliseringsprogramma’s zoals Erasmus plus en Horizon 2020 belangrijke uitgangspunten vormen. Deze Europese stimuleringsprogramma’s moeten de kenniseconomie, onderzoek en innovatie in Europa op een hoger niveau brengen. 
 
De Business Hanse
Business Hanse werd op 13 juni 2013 opgericht door 24 gemeenten, waaronder Zwolle, Kampen en Deventer en organisaties uit vijf landen. Het samenwerkingsverband zet zich in om oude Hanze-waarden als vertrouwen, betrouwbaarheid en eerlijkheid in ere te herstellen en in dienst te stellen van een betere samenleving door duurzame en eerlijke handel.
 
© Nationale Onderwijsgids