Hogeschool Windesheim ondertekent convenant met Belastingdienst

Hogeschool Windesheim in Zwolle heeft 16 juni het convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst ondertekent. Daarmee hebben beide partijen afgesproken dat de Belastingdienst overstapt van controle achteraf naar samenwerking vooraf.

De basis van Horizontaal Toezicht is wederzijds vertrouwen tussen Windesheim als belastingplichtige en de Belastingdienst. Beide partijen voeren vooraf overleg over mogelijke fiscale discussiepunten. Het voordeel hiervan is dat de Belastingdienst er op kan vertrouwen dat aangiften juist worden ingediend. Daarnaast voorkomen beide partijen dat er achteraf, soms wel vijf of zes jaar later, nog een tijdrovend en dus kostbaar boekenonderzoek door de Belastingdienst uitgevoerd moet worden.

Bij de samenwerking gaat het niet om blind vertrouwen, maar om zogenaamd ‘geïnformeerd vertrouwen’. Een convenant Horizontaal Toezicht wordt uitsluitend afgesloten met belastingplichtige partijen, die hun administraties en de beveiliging van hun geautomatiseerde systemen op orde hebben. De Belastingdienst onderzoekt dit vooraf door procedures van de organisatie te beoordelen en interviewt daarvoor ook een geselecteerd aantal medewerkers. Op basis van optimale transparantie krijgt de belastingplichtige partij het vertrouwen, dat hij verdient.

Windesheim is in de Belasting Regio Noordoost Nederland na de Universiteit Twente de eerstvolgende onderwijsinstelling die dit convenant met de belastingdienst tekent. De ondertekening van het convenant past bij het streven van Windesheim naar professioneel handelen en goed burgerschap aldus de school. De samenwerking op basis van vertrouwen functioneert al een paar jaar en wordt door het tekenen van het convenant bevestigd.

© Nationale Onderwijsgids