Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Starters op de arbeidsmarkt van de hbo en de universiteit doen er tegenwoordig langer over om een baan te vinden dan enkele jaren geleden. Uit het jaarlijkse onderzoek naar studie en werk van het blad Elsevier en onderzoeksinstituut SEO Economisch Onderzoek blijkt bovendien dat de pas afgestudeerden minder verdienen en minder kans maken op een vast contract. Dat meldt AD.

De onderzoekers hebben bijna zesduizend hbo's en academici ondervraagd anderhalf jaar na hun afstuderen. Uit de enquête blijkt dat universitair opgeleide starters er gemiddeld een half jaar over doen om passend werk te vinden, afgestudeerden van de hogeschool vier maanden.

Afgestudeerden van “softe” opleidingen zoals archeologie en kunstgeschiedenis aan de universiteit en creatieve therapie en pedagogiek aan de hogeschool doen er het langst over om werk te vinden; ongeveer 15 tot 19 maanden. Daarentegen konden hbo'ers die financial services management, elektrotechniek, informatica of mondzorgkunde studeerden binnen twee maanden aan de slag. Academici in de informatica, economie en elektrotechniek binnen vier maanden.

Van de hogeropgeleide starters is bijna zeven procent werkloos, dat was in 2008 nog twee procent. In dat jaar kreeg nog de helft van de pas afgestudeerden een vast contract. Nu heeft slechts een derde van hen binnen twee jaar tijd een vaste aanstelling weten te bemachtigen.

© Nationale Onderwijsgids