Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben een zogeheten 'zorgmuur' ontwikkeld. De interactieve muur moet dementerende ouderen in een zorginstelling een plek van rust bieden. Vandaag wordt de zorgmuur geïnstalleerd in zorgcentrum Naarderheem in Naarden, meldt de hogeschool.

De zorgmuur zal in het Naarderheem de komende twee weken getest worden. Het verplegend personeel is al enthousiast, weten de studenten te melden. Als iemand voor de muur gaat staan, dan worden op een groot scherm door gebruik te maken van gezichtsherkenning vertrouwde persoonlijke foto's getoond. De houten voorkant en twee kleine lantaarntjes geven de muur een antieke uitstraling. Uit de speakers komt muziek. Dit moet voorkomen dat dementerende zich rusteloos gaan voelen en gaan dwalen.

Op een plankje aan de muur staat een ouderwetse telefoon met draaischijf. Als de telefoon rinkelt en een bewoner neemt op dan verschijnt op het schermpje ernaast een bericht. “Herinneringen van vroeger blijven het langst in het geheugen zitten”, leggen de studenten uit. “We hopen dat dementerenden in een reflex nog weten hoe je zo'n oude telefoon opneemt en door zo'n bericht even ontspannen.”

De muur bestaat uit 16 blokken die door het personeel van de instelling in elke gewenste samenstelling kunnen opbouwen. De studenten hopen dat de muur een succes wordt, ze bouwden de muur als afstudeeropdracht voor hun opleiding.

© Nationale Onderwijsgids