(defensie.nl)

(Novum) - Cadetten en adelborsten die een opleiding volgen aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) lopen een hoog risico om het slachtoffer te worden van onder meer uitsluiting, pesten, intimidatie en ongewenst seksueel gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de NLDA is uitgevoerd en maandag is verschenen.

Uit het rapport komen drie structurele problemen naar voren. Zo blijkt dat in het formele beoordelingssysteem van de NLDA zaken als moed, kameraadschap, opofferingsgezindheid en sneuvelbereidheid geen rol spelen, terwijl studenten daar onderling echter wel grote waarde aan hechten. Daardoor ontstaat een cultuur waarin studenten samen bepalen wie de opleiding succesvol gaat afronden en wie niet.

Ook is het beoordelingssysteem niet goed. Zo is er een kans dat ongeschikte cadetten op de opleiding blijven, terwijl het kan zijn dat geschikte cadetten moeten vertrekken. Door dit systeem gaan studenten elkaar zelf beoordelen. Ze doen dit volgens het rapport in lijn met reclamespotjes van defensie waarin iemand als 'geschikt' of 'ongeschikt' wordt bestempeld.

Het derde probleem heeft te maken met integriteit. Dat wordt nu gezien als iets wat vooral te maken maken heeft met mensen en in mindere mate met hoe wordt omgegaan met informatie en goederen.

Ook kwamen de onderzoekers erachter dat vrouwen, en in mindere mate allochtonen en homoseksuelen, zelf verantwoordelijk worden gehouden voor ongewenst seksueel gedrag of discriminatie. Het wordt van slachtoffers verwacht dat ze zelf aangeven wat zij als ongewenst ervaren. Maar het rapport concludeert dat de meldingsbereidheid laag is en dat er angst is voor overreactie of valse meldingen. Ook zijn studenten niet goed bekend met met procedures en regelgeving op dit gebied.

Om de structurele problemen op te lossen adviseren de onderzoekers om flinke veranderingen door te voeren. Hier moet de NLDA zo'n drie tot vijf jaar voor uittrekken. Maar er zijn ook zaken die niet kunnen wachten en zo snel mogelijk moeten worden doorgevoerd, blijkt uit het rapport. Het gaat dan om het herdefiniëren van het begrip kameraadschap, het aanpakken van de seksuele mores binnen de academie en het verbeteren van de positie en de waardering van het personeel.

De commandant van de NLDA, generaal-majoor Theo Vleugels, wil direct aan de slag. "Uit het rapport komen een aantal dringende zaken naar voren die we gelijk gaan aanpakken. Het is belangrijk om dat samen met alle doelgroepen te doen. Het gaat voor een belangrijk deel over wat er tussen onze oren zit en de onderlinge relatie. Op korte termijn betekent dit veel praten over zaken als kameraadschap en afspraken maken."

Aan de NLDA worden jaarlijks zevenhonderd tot achthonderd cadetten en adelborsten opgeleid tot officier. De NLDA heeft vestigingen in Breda, Den Helder en Den Haag.