Normal_jaarverslag

Wie als Nederlandse student goedkoop in het buitenland wil studeren, kan het beste naar Scandinavië vertrekken. Van de 21 onderzochte landen blijken daar de studiekosten het laagst. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Beslist.nl.

De hoogte van het collegegeld varieert sterk: voor een jaar studeren in Scandinavië zijn studenten zo’n €100 kwijt, terwijl de kosten voor een studie in de Verenigde Staten al gauw oplopen tot €21.000. Het land is daarmee veruit het duurst. Nederland bezet de 11e plaats.
De reden voor dit grote verschil is dat je als buitenlandse student een speciaal tarief moeten betalen om een studie te volgen buiten de EU. In de landen buiten de EU worden buitenlandse studenten namelijk niet gesubsidieerd door het land waarin zij studeren. Dit is wél het geval wanneer je binnen de EU gaat studeren; in deze landen heb je het recht om hetzelfde collegegeld te betalen als iemand uit het land zelf. 
 
Behalve studiekosten zijn ook de kosten van het levensonderhoud onderzocht. Opnieuw blijkt Amerika het duurst, gevolgd door Australie, Canada, Nieuw-Zeeland en Groot Brittanie. Ook Scandinavie scoort hoog op de ladder van kosten voor levensonderhoud, al maakt het in alle gevallen wel uit of je verblijft in een grote of kleinere stad. 
 
Beslist.nl ontwikkelde een tool waarmee zowel de college- als bijkomende kosten van 373 steden snel vergeleken kunnen worden met de kosten die je zou maken in Amsterdam.