Logo_rijksoverheid

Het afgelopen jaar is er veel gesproken en gediscussieerd over de kwaliteit, inhoud en bekostiging van het Nederlandse onderwijs. Er zijn veel plannen gemaakt en zowel uitgevoerd als teruggedraaid. 
Wat treedt er komend jaar nu daadwerkelijk in werking? Een overzicht van de rijksoverheid:

Promotiebeurs leraren
Leraren die in aanmerking willen komen voor de Promotiebeurs kunnen vanaf 2014 zowel in het voorjaar als in het najaar een aanvraag indienen.  De aanvraagrondes lopen van januari tot 12 maart en van juli tot 2 september.
 
Register Kort Beroepsonderwijs en btw-vrijstelling
Vanaf 1 januari 2014 is het Register Kort Beroepsonderwijs (RKBO) gesplitst in 2 nieuwe registers. Onderwijsinstellingen en docenten moeten controleren of zij na 1 januari 2014 in het juiste register staan. Wie verkeerd geregistreerd staat, kan de btw-vrijstelling onderwijs verliezen.
 
Strengere regels voor erkenning van opleidingen
De regels voor de erkenning van opleidingen van hogescholen en universiteiten worden strenger en onafhankelijker. De beoordeling van opleidingen gebeurt voortaan in clusters. Ook komt er een aanwijzingsbevoegdheid voor de bewindspersonen als er bij een instelling sprake is van financieel wanbeheer. Of als de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang is gekomen.
 
Nieuwe titulatuur afgestudeerde hbo'ers
Vanaf 1 januari 2014 mogen afgestudeerde hbo'ers zichzelf ook bachelor of master 'of arts', 'of science' of 'of laws' noemen. Deze titels waren tot nu toe gereserveerd voor studenten die aan een universiteit afstudeerden. 
 
©Nationale Onderwijsgids