Logo_windesheim

Het Zwolse nieuwsplatform MijnZ.nl is uitgeroepen tot winnaar van de World Young Reader Prize in de categorie Social Local Mobile. MijnZ is een initiatief van regionale krant de Stentor (uitgeverij Wegener) en hogeschool Windesheim in Zwolle. Studentredacteuren van de opleiding Journalistiek voorzien jongeren in Zwolle van lokaal nieuws en achtergronden bij het nieuws. WAN IFRA, de wereldwijde belangenorganisatie van nieuwsmedia die de prijs toekent, is vooral te spreken over het innovatieve crossmediale platform achter de website en de mobiele app. Ook hecht ze veel waarde aan de praktijkervaring die de jonge journalisten opdoen.

MijnZ brengt lokaal nieuws voor, door en over jongeren in Zwolle. Het platform is in maart 2011 gestart als initiatief om jongeren weer in contact te brengen met nieuws en media en om bij te dragen aan hun betrokkenheid bij de samenleving. Dat dit lukt, blijkt uit het draagvlak dat MijnZ wist te krijgen voor een petitie tegen een verbod op een Dancefestival in Zwolle. Ook haalden berichten van MijnZ het landelijke nieuws.

Het succes van MijnZ komt voor uit de aanpak van het medium. De studenten Journalistiek werken vanuit crossmediale concepten. Hierbij wordt voortdurend beoordeeld op welke wijze het nieuws het beste kan worden gebracht en het de meeste impact heeft op de doelgroep: via tekst, beeld, audio, video of combinaties daarvan. De kracht van de huidige website is dat de content, inclusief animaties, video en interactie, op alle moderne devices goed tot zijn recht komt. Voor de betrokken studenten vormt MijnZ een uitdagende leerschool en prachtige springplank naar de praktijk van de moderne journalistiek.

Het kenniscentrum Media van Windesheim doet vanaf de start van MijnZ onderzoek naar hoe jongeren naar het lokale nieuws kijken en of de doelen worden gehaald. Op basis van de resultaten is de stijl van MijnZ daarop de afgelopen jaren aangepast, van gedurfd en brutaal naar meer verdiepend. De resultaten van dit onderzoek komen later dit jaar beschikbaar via het Stimuleringsfonds voor de Pers, dat in 2011 een subsidie toekende voor MijnZ.

Het kenniscentrum Media van Windesheim presenteert later deze week MijnZ op het congres Future of Journalism in Cardiff, Groot-Brittannië. De World Young Reader Prize wordt begin december uitgereikt tijdens de Youth Engagement Summit in Warschau, Polen.

© Nationale Onderwijsgids