Normal_intro

(Novum) - Een recordaantal studenten neemt deel aan de introductieweken die de komende weken plaatsvinden. Dat verwachten de organisatoren, zo blijkt uit een rondgang langs enkele universiteitssteden. Als reden voor de toename zien ze het stijgende aantal inschrijvingen bij universiteiten en hogescholen door de dreigende afschaffing van de basisbeurs.

Nieuwe studenten worden volgende week verwelkomd in Groningen, Utrecht, Delft, Wageningen en Leiden. Eerstejaars kunnen in de introductieweek kennismaken met de universiteit, de stad en het studentenleven.

Bij de KEI-week in Groningen staat de teller vrijdagmiddag op bijna vierduizend aanmeldingen, maar voorzitter Jan Remmelt Faber verwacht dat zondag ongeveer 4800 eerstejaars beginnen aan de introductieweek. "Dat zou een record zijn. Dat staat nu namelijk op 4378 deelnemers." Veel deelnemers schrijven zich pas bij aankomst in.

Bij de Utrechtse UIT-week was het maximale aantal deelnemers van 3500 vorige week vrijdag al bereikt. "Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Het is wel eens vol geweest, maar zo vroeg nog niet", vertelt een woordvoerder van de Utrechtse introductieweek, die maandag begint.

Ook de organisatie van de Leidse EL CID-week verwelkomt maandag een recordaantal introductielopers. "Momenteel staat de teller op 2935 aanmeldingen, maar de telefoon blijft rinkelen", zegt teamleider Frank Parlevliet. "We hebben nu al meer dan driehonderd aanmeldingen meer dan vorig jaar, toen hadden we een record van ongeveer 2600 studenten."

In studentensteden Delft en Wageningen, waar de introductieweken donderdag en vrijdag beginnen, worden eveneens veel studenten verwacht. "Vorig jaar hadden we 1655 aanmeldingen, maar nu halen we de tweeduizend deelnemers misschien wel", vertelt Annelies Laan van de Algemene Introductie Dagen in Wageningen.

Het recordaantal deelnemers aan de introductieperiodes is waarschijnlijk een gevolg van de verwachte toename van het aantal studenten. Zowel universiteitskoepel VSNU als de Vereniging van Hogescholen - de voormalige HBO-raad - ziet een forse stijging in het aantal vooraanmeldingen op de onderwijsinstellingen.

Door de aanvankelijke afschaffing van de basisbeurs voor bacheloropleidingen in 2014 kozen veel studenten die normaal gesproken een tussenjaar zouden nemen er toch voor om te gaan studeren. "In juni bleek dat die afschaffing een jaar wordt uitgesteld, maar je gaat dan niet je planning omgooien", vertelt KEI-weekvoorzitter Faber.

Femke Sickler, organisator van de Owee in Delft, beaamt het verhaal van Faber. "Voor een reis heb je vaak visa, inentingen of een nieuw paspoort nodig. Dat regel je niet allemaal in een maandje. Daarom besluiten veel mensen om toch maar gewoon te gaan studeren."