Logo_vereniging_hogescholen

Al in het eerste uitvoeringsjaar van het sectorplan kunstonderwijs is sprake van 866 minder ingeschreven studenten bij onder andere de bacheloropleidingen Muziek, Autonome beeldende kunst en Vormgeving. Uiteindelijk zullen de kunsthogescholen in het studiejaar 2015-2016 in totaal 1383 studenten minder aannemen bij deze opleidingen, zoals afgesproken met de minister van OCW. Deze maatregel zorgt ervoor dat het aantal afgestudeerden en de vraag op de arbeidsmarkt beter op elkaar zijn afgestemd. Ook is er bij de kunstopleidingen meer aandacht voor ondernemerschap. Voorbeelden hiervan zijn onder andere te lezen in de eerste voortgangsrapportage die vandaag verscheen over de uitvoering van het Sectorplan hbo kunstonderwijs 2012-2016 ‘Focus op Toptalent’.

Meer samenwerking
Kunsthogescholen werken steeds meer samen. Zo bespreken hogescholen op disciplineniveau met elkaar hoe zij de bacheloropleidingen beter laten aansluiten op de beroepspraktijk. Indien hogescholen voornemens hebben een nieuwe masteropleiding te starten, stemmen zij dat onderling af om tot een volwaardig palet aan masteropleidingen te komen. Tevens werken de hogescholen aan versterking van de onderwijskwaliteit en intensiveren zij in de samenwerking op het gebied van onderzoek en verbetering van de vooropleidingen.

Naar een toekomstbestendig kunstonderwijs
In het sectorplan kunstonderwijs, dat in juli 2011 verscheen, staan de voornemens van de hogescholen met kunstonderwijs voor de studiejaren 2012-2013 tot en met 2015-2016. Dit plan kreeg een nadere uitwerking in de Houtskoolschets (mei 2012). Met de afspraken in deze documenten hebben de hogescholen belangrijke stappen gezet naar een sterk en toekomstbestendig kunstonderwijs. De voortgangsrapportage die vandaag is gepubliceerd, informeert over de stand van zaken in de uitvoering van het programma en over de vervolgstappen. Het is de eerste voortgangsrapportage in een reeks van vier.